مکانیکال سیل
فیبروفنر یا مکانیکال سیل، یک قطعه بسیار مهم در میان سایر اجزا پمپهای مختلف است که یک راهکار ساده برای نگهداشتن سیال درون محفظهای که یک شفت دوار از آن گذر میکند ارائه میدهد. این قطعه با تمام سادگی طرح و کاربرد، یکی از مهمترین قطعات در صنایع مختلف محسوب میشود، چرا که هر جا یک شفت دوار وجود داشته باشد، این آببند مکانیکی نیز وجود دارد. وظیفه مکانیکال سیل جلوگیری از نشت گاز ، سیال و مواردی از این قبیل به خارج از دستگاهی است که در آن تعبیه میشود.
این قطعه بسیار مهم است و معمولا از موادی نظیر اکسید آلومینیوم و همچنین تنگستن کارباید و سیلیکون کارباید ساخته میشود. ما قصد داریم در این مقاله از وبسایت پارساسیل نوین صنعت ایرانیان اطلاعات مفیدی در مورد این قطعه ذکر کرده و از کاربردهای آن در صنایع مختلف صحبت کنیم. پس همراهمان باشید تا این سیل بند مکانیکی را بیشتر بشناسید.
کاربرد مکانیکال سیل
سیل مکانیکی در سیستمهایی استفاده میشود که نیاز دارند سیال درون محفظه، محدود شود. این محفظه معمولا مربوط به میکسرها و پمپها است و در واقع مکانیکال سیل در این دو سیستم مورد استفاده قرار میگیرد. بهعنوان مثال در آببندی پمپهای گریز از مرکز، موضوع کلیدی، اجازه دادن به یک شفت دوار برای اینکه به قسمت تر پمپ وارد شود، بدون اینکه حجم زیادی از آب با فشار بالا از محفظه خارج شود.
اجرای اصلی مکانیکال سیل
سیل مکانیکی معمولا از سه بخش مهم تشکیل میشود که در کنار هم توانستهاند نقش مهمی در جلوگیری از نشت سیالات ایفا کنند. این سه بخش عبارتند از:
کفه ثابت: کفه ثابت در قسمت کاسه پمپ قرار گرفته و بهصورت ثابت به قسمت داخلی کاسه متصل میشود. معمولا این قطعه از جنس استیل، ذغال کربن و یا مواد مقاوم در برابر خوردگی نظیر سیلیکون ساخته میشود.
کفه متحرک: کفه متحرک روی شفت سوار میشود و با کفه ثابت بهصورت دوار در ارتباط است. متریال استفاده شده در ساخت این قطعه نیز مانند کفه ثابت است.
فنر مخروطی: این قطعه برای نگهداری کف ثابت و متحرک روی هم کاربرد دارد و نیروی چسبندگی لازم بین این سطح را فراهم میکند.
شما میتوانید برای مشاهده جزئیات بیشتری مکانیکال سیل به صفحه اصلی پارساسیل مراجعه نمایید و از محصولات ما در این سایت بازدید کنید.
انواع آببند مکانیکی
مکانیکال سیل از نظر طراحی، مکانیسم دفع نیروی وارد شده به سطوح و همچنین نحوه قرار گیری قطعات با هم متفاوت هستند. متداولترین سیلهای مکانیکی عبارتند از:
مکانیکال سیل متعادل: این آببند به سیستمی گفته میشود که در آن نیروها پس از وارد شدن به سطوح آببندی، خنثی میشوند. بهواسطه نیروی کم در المانهای آببندی، روغنکاری در این سطوح به صورت همگن صورت گرفته در نتیجه طول عمر مکانیکال سیل متعادل، بالا است. این قطعه معمولا برای کاربردهای با فشار بالای 14 اتمسفر و سیالاتی با خاصیت روغنکاری پایین مناسب است.
مکانیکال سیل نامتعادل: این سیل مکانیکی یک انتخاب بهصرفه محسوب میشود و به دلیل وجود نیروی بیشتر در سطوح، نشتی کمتری دارد. در حالیکه طول عمر آن نسبت به نوع متعادل پایین بوده و معمولا برای فشارهای پایین مناسب است.
مکانیکال سیل فنردار: در این آببند از یک یا چند فنر برای تولید نیروی جمعکننده استفاده میشود. این فنرها در موقعیتهای ثابت یا متحرک قرار میگیرند. سیل مکانیکی فنردار برای فشارهای پایین و بالا مناسب است اما در فشار بالا به دلیل حضور الاستومتری زیر سطح آببندی اصلی، امکان سایش شدید وجود دارد.
مکانیکال سیل بدون فنر: در این آببند برای تولید نیروی جمعکننده از یک فلز یا الاستومتر استفاده میشود. کاربرد سیل مکانیکی بدون فنر در دمای بالا و سیالهای آلوده در فشارهای پایین تا متوسط است. این دو مکانیکال سیل فنردار و بدون فنر میتوانند در گروه متعادل یا نامتعادل قرار بگیرند.
مکانیکال سیل کارتریج: در این سیستم تمام قطعات در یک مجموعه جمع شده و در نتیجه احتمال بروز خطا در مونتاژ، کاهش پیدا میکند و مدت زمان تعویض آببندی افزایش مییابد.
اگر قصد داری یک آببند مکانیکی متناسب با نیازت تهیه کنی، همین حالا خریدت رو شروع کن و با مراجعه به صفحه اصلی مجموعه پارساسیل یک انتخاب مناسب داشته باش.
نکات مهم قبل از خرید مکانیکال سیل
برای انتخاب یک سیل مکانیکی استاندارد و البته متناسب با شرایط کاری شما باید نکاتی را مد نظر قرار دهید که این نکات عبارتند از:
دور پمپ
دمایی که باید سیل مکانیکی تحمل کند.
حداکثر فشار کاری پمپاژ
برای انتخاب جنس این سیستم باید نوع سیال را نیز مشخص کنید. بهعنوان مثال:
NBR: تا دمای 80 درجه سانتیگراد
وایتون: 80 تا 180 درجه سانتیگراد
نوعی تفلن و الاستومر ویژه: بیش از 180 درجه سانتیگراد
جنس سطح مکانیکال سیل با توجه نوع سیال، دور پمپ و فشار سیال، انتخاب میشود.
بهعنوان مثال:
سیلیکون کارباید برای سیالات دارای ذرات ریز مناسب است.
کربن برای سیالات بدون ذرات ریز کاربرد دارد.
تنگستن کارباید را معمولا برای سیالات با ضریب حساسیت بالا و نداشتن نشتی استفاده میکنند.
سرامیک برای پمپهایی که با مشکل گرم شدن سیل مکانیکی مواجه هستند مناسب است.